INFORMATIE

WORD VRIEND VAN KERST IN DE VESTING


[Gesponsord]    Hier uw advertentie?

Stichting Kerst in de Vesting heft zichzelf op en beeïndigt daarmee haar activiteiten.

12 maart 2018

De editie van het evenement Kerst in de Vesting 2017 was qua winterse beelden een plaatje. Er viel sneeuw, waardoor er een schitterende witte wereld ontstond; nog niet eerder was er een witte Kerst in de Vesting. Maar al dit moois had ook een keerzijde: er werd code oranje afgegeven, waardoor er beduidend minder bezoekers naar Elburg kwamen. Met name op de zaterdag. En minder bezoekers betekent minder inkomsten. De Stichting had een financiële reserve van € 20.000 en na betaling van alle facturen is het saldo nu geslonken naar € 2.000. Een voor het bestuur absoluut onaanvaardbaar laag weerstandsvermogen. Want het kan immers zo zijn dat er door weersomstandigheden ook in 2018 minder bezoekers zullen komen. Het weer in dat deel van het jaar is en blijft een onzekere factor en niet beïnvloedbaar.

Kerst in de Vesting werkt de laatste jaren met een begroting van zo’n € 100.000. Daarmee worden de meest noodzakelijke kosten gedekt. De inkomsten van de entréegelden dekken zo’n 70% van de begroting. Daarnaast zijn er de sponsor- en advertentiegelden: 15%. De gemeente Elburg draagt door middel van een subsidie 10% bij en de winkeliersvereniging 5%.
Het stichtingsbestuur is dus zelfverantwoordelijk voor 70% van de begroting; best een pittige inspanning.

In het verleden is al meerdere malen geconstateerd dat het financiële risico te groot werd. Daarom werd een paar jaar geleden de constructie bedacht om met garantstellingen te gaan werken; in geval van een financieel tekort zouden de garantstellingen aangesproken kunnen worden. Het bestuur gaf een garantstelling af van € 15.000, Niek van de Sprong Producties € 15.000, de gemeente Elburg € 15.000 en twee particuliere garantstellers van elk € 2.500. Een groot deel van deze garantstellingen vervalt nu; de gemeente Elburg en Niek van de Sprong Culturele Producties kunnen/willen niet langer garant staan en het bestuur heeft geen reserve meer. Eventuele tekorten zouden nu dus verstrekkende gevolgen voor de bestuursleden kunnen hebben.

Het merendeel (75%) van de begroting wordt besteed aan de kosten die de productie met zich meebrengt: beveiliging, verkeersregelaars, parkeervoorzieningen, elektra, podia, overkappingen van de podia, geluidsinstallaties, etc.
25% van de begroting wordt besteed aan programmering. (En dat heeft juist een extra impuls nodig om het profiel en het niveau van het evenement op peil te houden.)

Na uitgebreide overdenkingen, zag het bestuur geen andere mogelijkheid dan de Stichting Kerst in de Vesting op te heffen en daarmee alle activiteiten te beëindigen.

Voor vragen over de inhoud van dit persbericht kunt u contact opnemen met de heer Joop Zwart, telefoon: 0525 – 681 216 of per mail: bestuur@kerstindevesting.nl

Kerst in de Vesting 2017 – Allen bedankt!

09 december 2017

Kerst in de Vesting 2017 is ten einde. Een editie waar over een aantal jaren nog over wordt nagepraat. Een witte laag bedekte de vesting, de beelden spreken voor zich.

Allen bedankt voor dit prachtige feest, hele fijne feestdagen gewenst namens iedereen die eraan mee heeft gewerkt en tot Kerst in de Vesting 2018!

Nu heerlijk nagenieten van Kerst in de Vesting 2017 met de officiële sfeerimpressie door ErikLand.nl (Klik hier voor smartphone)

Let op: Alleen verhard parkeren

Let op: vanwege de weersomstandigheden kan er vandaag alleen verhard worden geparkeerd. Volg daarom de aanwijzingen van verkeersregelaars en borden op. Deze leiden u naar parkeerplaatsen op de Kruismaten.

Programma Kloostertuin afgelast en verplaatst naar Stadsbrouwerij

08 december 2017

Wegens weersomstandigheden is de programmering in de Kloostertuin op zaterdag 9 december afgelast. De bands en koren zijn verplaatst naar de Stadsbrouwerij bij de Vischpoort.

 

Zaterdag 9 december
Stadsbrouwerij

 

12.30 – 13.00
Het Vierhouterkoor

13.15 – 13.45
Gospelkoor El Shaddai

14.00 – 14.30
Het Vierhouterkoor

15.00 – 15.30
Shanty- en Folksongkoor de Skulpers

15.45 – 16.15
Gospelkoor El Shaddai

16.30 – 17.00
Shanty- en Folksongkoor de Skulpers

17.15 – 17.45
Het Vierhouterkoor

18.00 – 18.30
Shanty- en Folksongkoor de Skulpers

19.30 – 20.00
Shanty- en Folksongkoor de Skulpers

Programmering vrijdag 8 december Kloostertuin afgelast door weersomstandigheden

Wegens weersomstandigheden gaat de programmering in de Kloostertuin vandaag helaas niet meer door. Zoek rustig een warm plekje op om de handen te warmen of bezoek een ander concert op één van de andere podia.

Praktische tips en opmerkingen

06 december 2017

? Komt u uit de omgeving van Elburg en kunt u het op de fiets af? Kom dan vooral op uw stalen ros!

? In de vesting zijn weinig PIN mogelijkheden. Wij raden daarom aan om voor vertrek van huis even wat contact geld te pinnen.

 Wij hopen op een koude – liefst lichte sneeuw op de daken, maar niet op de stoep – en droge editie. Kleed u vooral warm, wij adviseren om meerdere lagen kleding te dragen.

? Aan zowel de kant van de Vischpoort als de Zwolsche Poort zijn MiVa parkeerplaatsen te vinden.

? Download het programma van de website. Handig om erbij te pakken.

Overnachten tijdens Kerst in de Vesting 2017

29 november 2017

Monda Vakantieparken
Bent u nog op zoek naar een overnachtingsmogelijkheid? Het park Veluwe Strandbad van Monda Vakantieparken ligt op nog geen kilometer afstand van de gezellige binnenstad. Beleef Kerst in de Vesting nu in combinatie met een verblijf in één van de 6, 8 en 10-persoons bungalows. Daarnaast heeft u ook de mogelijkheid om met uw camper of caravan te verblijven op één van de kampeervelden.

Maak een magische kerstbeleving nu compleet door te boeken o.v.v. ‘’Kerst in de Vesting 2017‘’ en u ontvangt vervolgens de polsbandjes (waarmee u het gehele weekend toegang heeft tot dit geweldige evenement) gratis. Bekijk de actie op www.veluwestrandbad.nl

 

Camping De Scheepsbel
Camping De Scheepsbel vindt u in de bossen van Doornspijk, op een paar kilometer van Elburg. Zo kunt u genieten van alle festiviteiten in het sfeervolle Elburg, waarna u zich terug kunt trekken in onze luxe accommodaties.

Een luxe accommodatie boekt u al vanaf € 180, -. U verblijft dan vanaf vrijdagmiddag 8 december tot maandagmorgen 11 december. Op zondag kunt u nagenieten van alle festiviteiten door heerlijk te dineren in ‘De Serre’ terwijl de kinderen zich uitleven in indoorspeeltuin ‘De Speelpiraat’! Ook kunt u prachtig wandelen in de naastgelegen bossen en het stuifzandgebied ‘De Haere’.

Op www.descheepsbel.nl kunt u direct uw accommodatie reserveren. Ook telefonisch staan wij u graag te woord op 0525 – 661 422!

Kerstmarkt bij Molen De Tijd in Oostendorp

Het toverwoord is sfeer: want waar vind je een mooiere omgeving om een kerstmarkt te houden dan bij een authentieke korenmolen uit 1854 in Oostendorp? Er is een groot aanbod van scherp geprijsde kerstartikelen. In de molen is het goed toeven op het verwarmde terras met heerlijke broodjes, zelfgemaakte snert en glühwein. Vrijwillige molenaars staan voor u klaar om uit te leggen hoe het koren wordt vermalen tot meel.

Gedurende de hele dag zijn er optredens van diverse koren en muziekgroepen. De Veluwse Midwinterhoornbloazers openen de markt met hun traditionele klanken. Popkoor Vox Five,  de Meulezangers, muziekvereniging Excelsior en het muziekkorps van het Leger des Heils laten hun kerstrepertoire horen. In de molen zorgen accordeonisten voor extra sfeer. ’s Middags zijn er speciale activiteiten voor kinderen.

Bent u uitgekeken bij de molen, dan volgt natuurlijk een bezoek aan de binnenstad Elburg Vesting voor Kerst in de Vesting waar u tot 21.00 uur kunt genieten van de speciale kerstsfeer anno 1900.

Molen De Tijd vindt u aan de Zuiderzeestraatweg Oost 18, 8081 LC Oostendorp (gemeente Elburg). De kerstmarkt begint zaterdag 9 december om 10.00 uur en duurt tot 16.30 uur. De toegang gratis en er is voldoende parkeerruimte nabij het Gemeentekantoor tegenover de molen. Voor meer informatie zie www.evenementen-oostendorp.nl.

Programmakrant Kerst in de Vesting 2017

22 november 2017

De programmakrant van Kerst in de Vesting is vandaag te vinden als bijlage in Veluweland en digitaal te downloaden via Veluweland.nl en op onze website onder ‘Programma’ of klik op de afbeelding hieronder.

In de krant is alle informatie over de programmering van het kerstevenement te vinden. Van de Visch- tot de Zwolsche poort en van de Knikker- tot de Eiermarkt, Elburg staat op 8 en 9 december in het teken van het leven rond 1900. Lees interviews met buurtbewoners en vrijwilligers en bekijk de plattegrond en de blokkenschema’s. Handig om onder de arm mee te nemen naar de vesting.

HUWELIJKEN
Kent u een stel wat het leuk zou vinden om te ‘trouwen’ in Elburg op vrijdag 8 december om 18.00 uur, geef dit dan door via info@kerstindevesting.nl.

BOEKENMARKT
Er wordt nog volop gezocht naar geïnteresseerden voor de boekenmarkt. Bij interesse kan contact opgenomen met de organisatie door te mailen naar info@kerstindevesting.nl.

Programma Kerst in de Vesting zo goed als rond

08 november 2017

Nog een maand tot Kerst in de Vesting weer van start gaat. Het programma van het kerstevenement is inmiddels zo goed als rond, wij zijn bezig de laatste puntjes op de ‘i’ te zetten. Dit programma zal onder andere te vinden zijn op 22 november in de programmakrant die als middenkatern in het Veluweland zit. Daarnaast zal in de komende weken ook het programma hier te zien zijn en natuurlijk op onze Facebookpagina’s.

Namen als Kop van ’t Ende, Dickenskoor Epe, Fons van Loon en Broederband Kampen zijn een kleine greep wat betreft het programma op muzikaal- en dansgebied. Dit wordt deze editie aangevuld met nieuwe namen zoals Vocal Group Flevox en Gospelkoor Re:Vision. Ook oude ambachten zoals glasblazen, de hoefsmederij en netten boeten zijn aanwezig om te laten zien hoe men in vroegere tijden werkte. Vanuit de buurt worden zoals vanouds ook vele activiteiten opgetrokken. Denk hierbij aan een authentiek café, ouderwetse woonkamers die worden opengesteld en samenkomen op de stoep.

Lees het artikel ook bij onze mediapartner Veluweland

(C) Richard Breetveld

Countertenor Maarten Engeltjes speelt Christmas Carols

06 november 2017

Op donderdagavond 7 december 2017 zingt de Elburger countertenor Maarten Engeltjes oude vertrouwde Christmas Carols in de Grote of Sint Nicolaaskerk Kerk in Elburg. Hij wordt hier bijgestaan door het Kampen Boys Choir en het Roder Jongenskoor onder leiding van Rintje te Wies. Met dit unieke concert ‘A Festival of Lessons & Carols’ wordt Kerst in de Vesting 2017 geopend en begint om 19.30 uur.

Voor het derde jaar op rij heeft de Elburger countertenor Maarten Engeltjes (1984) zijn weg gevonden naar de Grote kerk in Elburg om kerst te vieren met de Lessons & Carols. Er is geen mooiere manier om zo kerst te vieren, luidt zijn stellige overtuiging. Maarten kan het weten, vanaf zijn vierde jaar zong hij mee in het Elburgse stadsknapenkoor, dat elk jaar ‘A Festival of Lessons & Carols’ uitvoerde in de Grote kerk van Elburg.

“Ik kwam op jonge leeftijd al in aanraking met klassieke koormuziek. Dat bracht mij op het idee om een studie te volgen aan het conservatorium.” De typisch Engelse traditie van Lessons & Carols begon anno 1918 in Cambridge. De term Lessons verwijst naar de plechtige Schriftlezingen, meestal uit de King James-vertaling. Toepasselijke kerstliederen, de Carols, zorgen voor emotionele verdieping. Maarten vond eigenlijk dat deze liturgie weer terug moest naar zijn geboortestad Elburg. Hij nam contact op met Rintje te Wies, dirigent van zowel het Kampen Boys Choir als het Roder Jongenskoor. Rintje stond er gelijk open voor. Als dirigent werkt hij volgens de verfijnde Engelse koortraditie, zoals het Londense King’s College en het St. John’s in Cambridge. Die jongens uit Kampen en Roden krijgen een degelijke muzikale opleiding, ze kunnen alles van blad zingen.

Met dit unieke concert wil de stichting Kerst in de Vesting proberen u alvast in kerststemming te brengen. U bent van harte welkom op de donderdagavond. Kaartverkoop op www.lessonsandcarols.nl

Onderwijs ruim 100 jaar geleden

30 oktober 2017

Op 8 en 9 december kunnen kinderen in het Gruithuis zoals vanouds beleven hoe het was om rond 1900 naar school te gaan. Dit gebouw in de enige Kromme Steeg in Elburg heeft veel doeleinden gekend. Tijdens het evenement dient het al jaren als de plek waar onderwijs van vroeger wordt herbeleefd. De ouderwetse schoolbanken, het leesplankje, historisch schrijfgerei, voorwerpen die je tegenwoordig niet meer ziet, maar waar kinderen van toen mee groot zijn gebracht.

Oudheidkundige Vereniging Arent thoe Boecop, tegenwoordig gevestigd in het historische pand is tevens op zoek naar mensen die tijdens het evenement de klas willen bemannen. Dit mag natuurlijk samen met een vriend of vriendin. Heb je interesse? Mail dan naar bestuur@kerstindevesting.nl

Foto: (C) R. Wemerman

Trouwen anno 1900

24 oktober 2017

Als we met Kerst in de Vesting teruggaan in de tijd naar 1900, gaan we naar een tijd waarin ook gewerkt werd, onderwijs genoten, verdriet was maar ook feestelijkheden. Kortom een tijd net als nu, maar dan een beetje anders. En ook toen was er de liefde. En werd er gespaard om een huisje te kunnen huren of kopen, om een bruiloft te geven. Een tijd om nog een keer te willen beleven. En dat kan bij Kerst in de Vesting op allerlei gebied. Ook wat betreft de liefde en het huwelijk. Want net als voorgaande jaren bestaat de mogelijkheid om op vrijdagavond of zaterdagmiddag (nogmaals) elkaar de liefde te verklaren in de entourage van rond 1900 in de historische trouwzaal aan de Jufferenstraat. Onder leiding van trouwambtenaar André Janssen worden er “huwelijken gesloten”, alsof de tijd heeft stilgestaan. Natuurlijk moet het bruidspaar dan wel passend voor die tijd gekleed gaan en als het een beetje kan hun gasten ook.

Dus als het u of jou leuk lijkt, of iemand wilt verrassen, stuur dan een berichtje via e-mail naar bestuur@kerstindevesting.nl

Doe het snel, wat het is de bedoeling dat er een heus kennismakingsgesprek wordt gevoerd, tenzij het natuurlijk de bedoeling is dat het bruidspaar nog van niets weet.

VVV Elburg voorverkooppunt en speciale rondleidingen

18 oktober 2017

De afgelopen jaren zette VVV Elburg zich al in om dit evenement onder de aandacht te brengen. Dit jaar versterkt het toeristische informatiepunt dit door de voorverkoop van het kerstevenement op zich te nemen. Dit betekent dat bezoekers al vanaf 1 november toegangsbewijzen kunnen verkrijgen bij de VVV. De toegangsprijzen voor het evenement zijn onveranderd gebleven en zijn te vinden op de websites van VVV Elburg en Kerst in de Vesting. Bewoners van de vesting ontvangen binnenkort een brief waarin staat hoe zij aan hun gratis toegangsbewijzen kunnen komen.

 

Rondleidingen
Daarnaast is het toeristische informatiekantoor bezig om speciale rondleidingen te maken voor het evenement. Op deze manier krijgen bezoekers een andere kant van Elburg te zien, met verhalen die passen bij Elburg rond 1900.

Openingstijden VVV Elburg: Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 t/m 17.00 uur

Veluweland trotse mediapartner Kerst in de Vesting

11 oktober 2017

Veluweland is dit jaar wederom mediapartner van Kerst in de Vesting. De komende weken besteedt de krant weer veel aandacht aan dit prachtige evenement, zowel in de papieren editie, als op de website en de Facebook-pagina.

Op 22 november verschijnt de speciale Kerst in de Vesting krant huis aan huis in een oplage van maar liefst 58.000 exemplaren. Met daarin onder andere het programma, interviews en nog veel meer. ,,Als lokale krant vinden wij het belangrijk om zulke mooie evenementen te ondersteunen en zo Elburg op de kaart te zetten aldus Michel Rodenburg van Veluweland.

Lees meer artikelen over Kerst in de Vesting en ander nieuws uit de regio op www.veluweland.nl

Plaatselijke berichten

Schoolgelden anno 1904

ELBURG - Burgemeester en wethouders van Elburg brengen ter kennis van belanghebbenden, dat het kohier van schoolgelden dezer gemeente over het eerste kwartaal 10904 goedgekeurd van H.H. Ged. Staten dezer provincie terug ontvangen aan den gemeente Ontvanger ter invordering is ter hand gesteld en in afschrift gedurende vijf maanden op de Secretarie deze gemeente voor een ieder ter inzage zal nederliggen.

Elburg, den 5 Maart 1904

Burgemeester en Wethouders van Elburg
BAS BACKER
De Secretaris, W. Meijer

[Gesponsord]    Hier uw advertentie?