INFORMATIE

WORD VRIEND VAN KERST IN DE VESTING


[Gesponsord]    Hier uw advertentie?

Een kerstverhaal van Ada Hengeveld

Kerst toen en nu
Geschreven door Ada Hengeveld

Gezellig hè oma en wat ruikt die appeltaart in de oven toch lekker!
Ja kind, nog 10 minuutjes dan mag de taart eruit. Fijn hè oma dat het over een paar nachtjes slapen al Kerstfeest is, dat vind ik zo’n fijne tijd. U toch ook?
Weet u pappa krijgt vandaag een Kerstpakket en met de Kerst mogen we allemaal onze nieuwe kleren aan. Oh ik heb er toch zo’n zin in! Oma moet lachen om dit vrolijke kind. Louise praat maar door, oma kan er niet tussen komen. Dan horen ze het piepen van de oven, de taart is klaar. Oma gaat naar de keuken en doet de oven uit. Zo, nu kan de taart afkoelen en dan gaan wij met z’n tweeën straks lekker een stukje proeven. Oma gaat weer bij Louise aan tafel zitten. Louise is een ketting aan het rijgen. Samen hebben ze vanmiddag kralen gekocht bij het kralenwinkeltje. Oma hoe was het Kerstfeest vroeger eigenlijk? Nou kind dat zal ik je vertellen, luister maar!

Mijn vader was visser en die ging vaak wel voor een of soms voor twee weken op een botter naar de grote zee. Elburg lag toen nog aan de Zuiderzee. Toen kon het er op het water woest aan toe gaan. Ik was twee jaar toen op een dag de vissermannen weer thuiskwamen. Voor mijn moeder hadden ze slecht nieuws meegebracht. Ze kwamen ons vertellen dat mijn vader tijdens een hevige storm overboord was geslagen samen met nog twee mannen. Oma is even stil… ze konden niet meer gered worden. Ik weet hier zelf niets meer van hoor ik was nog veel te klein.
Oma vertelt verder. In die tijd moesten de vrouwen die alleen achterbleven maar gaan werken, er moest toch brood op de plank komen. Wij hadden een huis in Elburg in de stad. In het huis maakte mijn moeder toen ruimte voor een kruidenierswinkeltje. Suiker, thee, zout werd toen nog niet in pakken zoals nu verkocht. Dat kocht je per gewicht. Per ons of per pond. Moeder woog het af en deed het in een bruine papieren zak voor de klanten. Ook verkocht ze aardappelen, knopen,garen en stof.

Elke week kwam er een boer uit Oosterwolde met paard en wagen aardappels brengen die moeder verkocht in de winkel. Ook bracht hij , eieren, melk en boter mee, maar dat was voor moeder en mij. Voor mij had hij vaak een cadeautje er zat vaak een prop klei bij en dan zei hij tegen mij die zat tussen de aardappels. Ga jij hier maar wat moois van maken! Ik was toen ongeveer 6 jaar en dan klom ik op de hilde (dat was een klein open zoldertje boven de winkel) en daar ging ik dan wat maken. Een paardje of een mandje, maar ook heel vaak maakte ik hiervan kralen. In de stad woonde ook een schilder, van hem kreeg ik wat verf om de kralen die ik had gemaakt te verven. Bij de touwbaan Deetman had ik eens een klosje touw gekregen en hier kon ik de mooie gekleurde kralen die ik had gemaakt rijgen tot een mooi snoer voor moeder. Ik gaf het haar op Kerstavond jongens wat was ze er blij mee…..en de volgende dag Eerste Kerstdag deed moeder hem om naar de kerk, nu had ze net als al die andere deftige juffers ook een kralensnoer om haar nek.
Toen we uit de kerk kwamen maakte moeder warme chocolademelk van echte cacao. Zo lekker dat dat was! Met een plakje krentenbrood dat we van de bakker hadden gekregen.

’s Middags kwam de boer uit Oosterwolde in zijn nette kleren! Hij kwam op visite en bleef ook mee-eten. Mama had een feestmaal gemaakt met allemaal lekkere dingen die de boer had gebracht voor Kerst. ’s Avonds toen ik naar bed ging was hij nog bij ons thuis en bij het welterusten zeggen zei hij dat ik hem wel ome Klaas mocht noemen. Later is deze ome Klaas mijn vader geworden, moeder en hij zijn later getrouwd. Ze zijn nog jaren erg gelukkig geweest samen.
Lieve Louise dat je van alles krijgt op Kerstavond en papa een Kerstpakket krijgt op zijn werk, is vooral om te laten zien dat we zo blij zijn met elkaar. Mooie kleren gaan kopen om Het Kerstfeest met elkaar te vieren. Het Kerstfeest waar het kindje Jezus is geboren zorgt ervoor dat we allemaal weer even aan elkaar denken in deze drukke tijden.

Dat is Kerstfeest!
Vrede en liefde voor iedereen.
Dan begint oma zachtjes te zingen; Stille nacht, heilige…..
Louise zingt met oma mee.
Als het lied gezongen is zucht Louise heel diep…..en zegt; Oma u bent de liefste oma van de hele wereld.

Ja en nu is het dan tijd voor appeltaart en warme chocolademelk zegt oma en loopt naar de keuken.

Plaatselijke berichten

Schoolgelden anno 1904

ELBURG - Burgemeester en wethouders van Elburg brengen ter kennis van belanghebbenden, dat het kohier van schoolgelden dezer gemeente over het eerste kwartaal 10904 goedgekeurd van H.H. Ged. Staten dezer provincie terug ontvangen aan den gemeente Ontvanger ter invordering is ter hand gesteld en in afschrift gedurende vijf maanden op de Secretarie deze gemeente voor een ieder ter inzage zal nederliggen.

Elburg, den 5 Maart 1904

Burgemeester en Wethouders van Elburg
BAS BACKER
De Secretaris, W. Meijer

[Gesponsord]    Hier uw advertentie?